Je bent omringd met transformatoren!

PARTNERBIJDRAGE

De meeste mensen hebben niet veel kennis meer van elektronische componenten. Een artikel als dit moet daar verandering in brengen. We gebruiken allemaal dagelijks elektriciteit, maar we denken er maar weinig over na hoe dit werkt. In dit artikel worden transformatoren behandeld.

Transformatoren vind je overal om ons heen. Wat doen ze en waar kun je een nieuwe kopen voor als er een kapot gaat? Lees verder.

In dit artikel worden transformatoren behandeld. Zoek je een adres voor een transformator kopen? Ga dan naar deze pagina: https://www.tme.eu/nl/katalog/transformatoren-en-kernen_100440/. Laten we beginnen met de vraag: waar zitten transformatoren in?

Transformator van 110.000 Volt naar 230 Volt

Bij je voordeur zit al een transformator. Daar komt de stroom je huis binnen en gaat deze naar 230 Volt. Maar wist je dat op het hoogspanningsnet, zoals je ze op sommige plekken boven de weilanden ziet lopen, maar liefst 110.000 Volt staat? Via schakelstations komt deze bij jouw huis, en door de meterkast, waar er uiteindelijk 220 Volt op je stopcontacten komt te staan. Het omzetten van de spanning naar een lager voltage wordt gedaan met een transformator. Oudere mensen kunnen denken “230 Volt of 220 Volt?”, en inderdaad vroeger was alles in Nederland 220 Volt. Vanaf 1989 is vanwege de EU-normen het voltage naar 230 veranderd.

Transformator oplader mobiel

De spanning die op je stopcontacten staat, is voor sommige apparaten nog te hoog. Je mobiel is daar een voorbeeld van. Je gebruikt ‘het blokje’ zoals veel mensen het noemen om de stroom van 230 Volt naar ongeveer 5 Volt te brengen. Per apparaat kan het verschillen. Naast deze bekende transformator, zijn er nog veel meer. Waar zitten transformatoren in? Je vindt een trafo, zoals deze afgekort heet, in verlichting, voertuigen, computers en nog veel meer. Soms is een trafo een los blokje, zoals bij een mobiel, laptop of bij sommige led of halogeenlampen. In andere gevallen is het een geïntegreerde transformator. Bijvoorbeeld bij je desktop computer steek je de stekker in het stopcontact, maar de interne transformator zet de 230 Volt om in het juiste voltage.

Transformator kapot?

Er zijn heel veel transformatoren om ons heen, en soms gaat er een kapot. Zonde om direct het hele apparaat weg te gooien. Je kunt bij tme.eu een nieuwe transformator kopen. De prijzen van transformatoren lopen zeer uiteen. Je kunt in de elektronica onderdelen webshop zien wat de benodigde transformator kost en deze direct bestellen. Bij vragen kun je contact met hen opnemen. Het is daarbij goed om alvast uit te zoeken wat voor transformator er in jouw apparaat zit. Voor professionals zal dit geen probleem zijn, maar voor hobbyisten kan dit nog wel eens een zoektocht zijn. Op de website vind je gelukkig allemaal documentatie en informatie. En naast transformatoren zijn er ook benodigdheden voor montage en diagnose te koop.

TME – wereldwijde distributeur van elektronische componenten

TME is een internationale distributeur van elektronische componenten, elektrotechnische onderdelen, werkplaatsuitrusting en industriële automatisering. We hebben meer dan 30 jaar ervaring, we breiden successievelijk uit en betreden nieuwe markten. Wij hebben momenteel 11 dochterondernemingen, waaronder in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en China, en hebben plannen om er nog meer te openen. Wij hebben meer dan 1.200 werknemers en onze zendingen gaan naar meer dan 150 landen over de hele wereld. Ondanks ons wereldwijde bereik blijven wij een familiebedrijf. Wij geloven dat een positieve werksfeer en een individuele benadering van elke werknemer ons in staat stelt de beste resultaten te bereiken.

Bronlink : Je bent omringd met transformatoren!